Blog

 
Voorkom acne en huidirritatie door een mondkapje
Tips om maskne en huidirritatie te voorkomen.

 Maskne

Door het toenemen van het dragen van mondkapjes, wordt een “nieuw” fenomeen ontdekt: Maskne. Maar schijn bedriegt, want mensen die voor de pandemie al langdurig mondkapjes droegen, waren al reeds bekend met de effecten hiervan. De medische term voor "maskne" is acne mechanica, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting en wrijving op de huid.

Het dragen van mondkapjes zorgt voor een toename van warmte, wrijving en afscherming. Samen met een vochtige omgeving door ademen, praten of zweten, is dit een recept voor puistjes.

Waardoor ontstaat maskne?

Een van de belangrijkste redenen waarom het dragen van een mondkapje acne kan veroorzaken, komt door de verhoogde temperatuur die meer talgproductie veroorzaakt: de talgproductie stijgt met 10%. Bovendien kunnen de langdurige afdekking, warmte en zweet ervoor zorgen dat de huid droog, jeukend en ruw wordt. Het vuil op het huidoppervlak blijft zitten.

Door veelvuldig een mondkapje te dragen, houden we de meeste lucht vast die we na het inademen, ook weer uitademen. Hierdoor ontstaat er veel warmte en vocht onder het masker. Dit kan de olieproductie van de huid verhogen en er voor zorgen dat bacteriën en puistjes zich makkelijk ontwikkelen op de huid onder je mondkapje. Niet alleen maskne kan ontstaan, maar ook kan rosacea worden verergerd. Door de hitte en stress, het dragen van een mondkapje kan een flare-up veroorzaken.

Een andere probleem van het ontstaan van maskne is de wrijving van de mondkapjes op de huid. Een mondkapje die tegen de huid schuurt kan puistjes verergeren of poriën verstoppen.

Tips om maskne te voorkomen.

Maar wat kan je eraan doen? Om maskne onder controle te houden, zijn er verschillende dingen die verlichting kunnen geven. Hierbij een aantal tips voor thuis.

Tips om Maskne te voorkomen.

1. Houdt de huid goed schoon en reinig met een milde cleanser. Reinigen voordat je het gezichtsmasker opzet voorkomt het insluiten van onzuiverheden.

2. Drink voldoende water om het vochtniveau op peil te houden en uitdroging tegen te gaan.

3. Gebruik producten die de vochtbalans herstellen, zoals hydraterende crèmes en serums met hyaluronzuur.

4. Vermijd producten met een hoog siliconengehalte. Siliconen sluiten de huid gedeeltelijk af en samen met een mondkapje zorgen zij ervoor dat de huid niet optimaal kan ademen.

5. Vermijd het gebruik van foundation. Make-up onder het mondkapje verstopt de poriën en kan de klachten erger maken.

6. Gebruik dagelijks een schoon mondkapje. Eenmalige mondkapje (het woord zegt het al), zijn echt voor eenmalig gebruik.

7. Vermijd producten met irriterende ingrediënten, de huid heeft het al zwaar genoeg.

8. Verzorg de huid ’s avonds alsof het een ritueel is. Goed reinigen en extra aandacht ‘s avonds betaalt zich de volgende morgen terug.

9, Neem een katoenen mondkapje en was deze regelmatig.

Hygiëne en opbergen van je mondkapje.

Wat ook maskne kan verergeren is het niet hygiënisch omgaan met je mondkapje. Je kent het wel. Je doet je mondkapje af en waar laat je dan je mondkapje? 

Even snel aan de spiegel van de auto hangen of de versnellingspook. Snel in je jaszak of je broekzak. Of je laat hem per ongeluk vallen. Als je hem hierna gewoon weer op doet kan door vuil ook huidirritatie ontstaan. 

Tips voor het hygiënisch opbergen van je mondkapje. 

Wat is de oplossing voor het hygiënisch opbergen van je mondkapje? 

  • Ten eerste verwissel om de 3 uur je mondkapje. 

  • Raak je mondkapje niet aan de binnenkant met je handen aan. Hou alleen het mondkapje bij de touwtjes vast.

  • Ontsmet eerst je handen voordat je een mondkapje opdoet.

  • Neem een speciaal mondkapje bescherm koker. 

  • Hiermee verkom je ook maskne.


    Bewaar schoon en hygienis je mondkapje in een mondkapje koker. Makkelijk voor in je tas, auto of jas.
Terug naar overzicht
 
 
 

Social media

 

Contactinformatie

Meta Kooij

Euterpestraat 22

8915 BB Leeuwarden

058 - 21 21 365

salonmeta@ziggo.nl

 

Openingstijden

Behandeling op afspraak.

Maandag t/m vrijdag: 9:00 - 17:00